Bun venit în comunitatea Cangurul!

Concursurile Cangurul se bucură de un mare succes la nivel național și internațional, ele însoțind generații întregi de elevi de-a lungul parcursului lor școlar. Astfel, Cangurul a devenit mai mult decât un concurs, a devenit o comunitate a cărei pasiune pentru cultură, știință și perspicacitate a unit elevi din întreaga lume într-o entitate cu valori comune.

Concursul internaţional de matematică aplicată Cangurul se organizează în România din anul 1993, sub egida Asociaţiei Internaţionale Kangourou Sans Frontières din Paris. În prezent, concursul se desfășoară în peste 90 de țări, printre care: Albania, Algeria, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bolivia, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Cambodgia, Canada, Catalonia, Chile, China, Columbia, Costa Rica, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Republica Dominicană, Ecuador, Egipt, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Hong Kong, Ungaria, India, Indonezia, Iran, Irak, Israel, Italia, Jamaica, Kazahstan, Kosovo, Kuwait, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Malaysia, Mexico, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Mozambic, Birmania, Țările de Jos (Olanda), Noua Zeelandă, Nigeria, Macedonia de Nord, Norvegia, Pakistan, Palestina, Panama, Paraguay, Peru, Filipine, Polonia, Portugalia, Puerto Rico, China (Taiwan), România, Federația Rusă, Serbia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveția, Tadjikistan, Thailanda, Tunisia, Turcia, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Uruguay, Uzbekistan, Venezuela, Vietnam.


Încă de la prima ediţie, Concursul internaţional de matematică aplicată Cangurul și Concursul Cangurașul matematician au promovat matematica în rândul elevilor, dezvoltându-le logica și raționamentul, intuiţia și viteza de reacție, capacitatea de a selecta şi de a lua decizii. Competiţia se adresează tuturor elevilor, începând din clasa pregătitoare şi până la clasa a XII-a, inclusiv.


Proiectul Cangurul lingvist a fost lansat în 2004 și vizează comunicarea în limbi străine. În prezent, Cangurul lingvist – Franceză se desfășoară cu recomandarea următoarelor instituții: Ambasada Canadei, Ambasada Elveției, Ambasada Franței, Delegația Wallonie-Bruxelles, Organizația Internațională a Francofoniei – BRECO.

Concursul internațional Cangurul lingvist – Engleză este prezent în nouă țări: Albania, Cipru, Egipt, Indonezia, Kazahstan, Pakistan, Republica Moldova, România, Vietnam.

Proiectul Poveştile Cangurului a fost lansat în 2007. În prezent, la acest concurs, pot participa elevi de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a. Concursul național interdisciplinar Poveștile Cangurului urmărește stimularea interesului pentru lectură şi dezvoltarea capacității de înţelegere a unui text. Acesta este sprijinit de Uniunea Scriitorilor din România și de Societatea Română de Science Fiction şi Fantasy.

Proiectul Poveștile Cangurașului Explorator a fost lansat în 2021. Concursul interdisciplar Poveștile Cangurașului Explorator se adresează elevilor din învățământul primar și îmbină elemente de explorare a mediului, matematică, științe, prin intermediul unor texte literare, dar și nonliterare (de informare). În prezent, se desfășoară în patru țări: Egipt, Pakistan, România, Republica Moldova.

Concursurile Cangurul sunt propuse anual spre evaluare și aprobare la Ministerul Educației și se regăsesc în Calendarul Concursurilor Naționale Școlare, fără finanțare M.E.

 

 

Image

Organizator

INSTITUTUL PENTRU DEZVOLTAREA EVALUARII IN EDUCATIE

Contact: Str. Prof.Nicolae Cartojan, Nr 11-13, Sector 2, Bucuresti,
cod postal: 010169
Tel: 0212434052; 0746238667, 0786355215
e-mail: suport@cangurul.ro